Dömötör Zsolt - Újabb siker!

Újabb magyar világsiker!
Többoldalas interjú Dömötör Zsolt, LufiZoo-val az amerikai Balloon Magic szakmai magazin hasábjain! Fogadd szeretettel a cikk fordítását :)
Ez számomra nem munka, hanem
inkább szórakozás
Dömötör Zsolt (Sümeg, Magyarország) hivatásos léggömbtekerőművész, aki büszke technikájának pontosságára és művészetének hitelességére. Kisfiúként alakult ki benne a léggömbtekerés iránti szenvedély, manapság pedig serényen ügyködik azon, hogy hivatásos tekerőművészeket neveljen ki, akiknek hasonló sikerekben és örömökben lehet részük.

Egy szenvedély felfedezése
Zsolt óvodás korában találkozott először léggömbtekeréssel, amikor
egy bűvész látogatott el hozzájuk az óvodába, és különböző jellegű egyszerű léggömbfigurákat - szíveket, kacsákat, labdákat - készített el előttük.
Zsolt számára ez rendkívül izgalmas volt, a tekerés teljesen magával ragadta. Nagyon szerette volna megkapni a tekert léggömbfigurát, de az előadóművész sajnos azt egy másik gyereknek ajándékozta. Ez vezette őt arra az útra, hogy mindig próbálja meg megszerezni azt, amit célul kitűzött maga elé. 1996-ban Zsolt találkozott egy másik bűvésszel, aki szintén különböző figurákat készített léggömbökből. Ez az előadóművész nagyon ügyesen tekert kutyákat, kardokat és virágokat. Zsolt a műsort teljes egészében végignézte, majd megvásárolta a bűvésztől élete első csomag léggömbjét. Azonnal elkezdte gyakorolni a bűvész által alkalmazott technikákat. "Igazából rögtön elsőre sikerült egy szinte tökéletes kutyát készítenem, és azóta sem tudok betelni azzal az érzéssel, melyet ez az élmény nyújtott számomra" - mondta.
Egyre többet és többet gyakorolt, hogy tekerő képességeit fejleszteni tudja, és sokszor a családja és a barátai előtt lépett fel. Abban az időben még nem volt internet, az oktató videók sem voltak még felkapottak, melyek segíthették volna őt a tanulásban, így maradt a kísérletezés és a próbálkozás.

Zsolt elmondása szerint, ha egy új figurán dolgozik a felesége a legnagyobb kritikusa. "Ha neki nem tetszik, előlről kell kezdenem az egészet egészen addig, amíg azt nem mondja, hogy: Ez az! Ez vagy Te!" Ő csakis a legjobbat hozza ki belőlem." Nem sokkal később Zsolt már tíz különböző figurát tudott
tekerni, és így eljött az ideje, hogy közönség elé is kiálljon azokkal. A többi, ahogy mondják, már történelem.
Zsolt karrierjét kicsiben kezdte. Kezdetben szomszédos iskoláknak ajánlotta fel szolgáltatásait. Annak ellenére, hogy nem sok érdeklődője akadt, ez nem tántorította el a tekeréstől.

2000-ben Zsolt otthagyta kaszkadőr munkáját, és főállásban hivatásos tekerőművész lett.
"Fesztiválokon, irodákban és születésnapi bulikon kezdtem el szórakoztatni
az embereket, és ezt a mai napig így is teszem.
Én csak tekerek és beszélek a közönségem előtt" - mondta.
"Úgy gondolom, hogy ezáltal sokkal közvetlenebb kapcsolatot alakíthatok ki velük, arról nem is beszélve, hogy azonnali visszajelzést kapok tőlük."

Mesterségének fejlesztése
Zsolt kedvenc figurája - akkor és most is - a tigris, de számára semmi sem lehetetlen.
"Vannak emberek, akik azt gondolják, hogy egy sündisznót, az Eiffel-tornyot, vagy épp a filmből ismert Maszkot elkészíteni nehézséget okoz számomra" - mondta Zsolt. "Valójában sokszor készítem el ezeket a figurákat, és szép eredményeket érek el velük versenyeken, hiszen a zsűri mindig imádja őket!"
Amikor gyerekek szórakoztatására kérik fel, Zsolt színes ruhákba öltözik és az alkalomhoz illő léggömbökből tekert különleges kalappal dobja fel öltözékét.
"Mindig mindenki által a legjobban kedvelt állatokat és mesehősöket készítem el. Külön szeretem, ha valaki képzeletét szabadjára engedve valami rendkívüli figurát kér tőlem" - mondta.
"Szeretem a kihívásokat,
melyek segítenek nekem abban,
hogy fejlődni tudjak."
Ahogy Zsolt képessége fejlődött, úgy bővült rajongói köre is. "Egyszer egy céges vacsorán léptem fel az egyik nagykövet otthonában.
A közönségem idősebb emberekből - bankárokból, miniszterekből, professzorokból - állt, de abszolút lenyűgözte őket az előadásom" - mondta. Zsolt elmondása szerint, ha felnőtteknek teker, akkor elegáns ruhát ölt magára. "Az öltönyöm a logómmal és a kedvenc léggömbmárkámmal,
a Qualatex-szel van ellátva!

Ezt nagyon fontosnak tartom, mivel én a minőséget képviselem."

Azért, hogy vállalkozását tovább reklámozza, Zsolt minden egyes
figurára vagy szoborra egy olyan matricát ragaszt, melyen szerepelnek az elérhetőségei és a Facebook oldala információi.


Azonban nem minden csak a szórakoztatásról szól, ugyanis Zsolt a világot járva számos versenyen méretteti meg magát. Az első verseny, amelyen részt vett
és először ért el első helyezést, Magyarországon került megrendezésre 2005-ben.
Ez a sikerélmény adott neki egy olyan löketet, hogy 2006-ban részt vegyen a budapesti Qualatex Event-en, ahol - nem mellesleg - ezüst érmet szerzett.
"Az én szememben ez óriási teljesítménynek felel meg" - mondta. "Azóta pedig nincs megállás. Több léggömbös nemzetközi versenyen is nyertem már, és első helyezést értem el a Qualatex Color Quest-en két különböző alkalommal!"
2012-ben megpályázta és meg is kapta a Marvin Hardy ösztöndíjat, így részt vehetett az ugyanabban az évben megrendezett World Balloon Convention-ön. "Ezzel a legnagyobb álmom vált valóra. Végre lehetőségem adódott ellátogatni a Qualatex léggömb gyárba" - tette hozzá.
Azonban Zsolt számára a versenyzés nem csak azt jelenti, hogy új készségeket sajátíthat el, hanem hogy új barátokra is szert tehet a világ különböző pontjairól.

Szenvedélyének és tehetségének átadása
Zsolt soha nem ül a babérjain, hanem folyamatosan bővíti repertoárját és megosztja másokkal a tekerés művészetét. "Azt akarom, hogy Magyarországon mindenki képes legyen figurákat készíteni több léggömb felhasználásával,
így Forray Nikolettel, a Balloon World Hungary ügyvezető igazgatójával létrehoztunk egy évente megrendezésre kerülő léggömbtekerő kurzust, ahol az emberek hasznos trükköket tanulhatnak meg, én pedig megoszthatom velük tudásomat."

Zsolt imádja szakmáját tanítani. Az idei évben az oktatók között szerepelt a szlovéniai Qualatex Eventen, és egy oktató DVD-n is munkálkodik, melyet kezdő és haladó tekerőknek egyaránt ajánl. Zsolt eredményei közül kiemelendő, amikor egy látássérült fiút sikerült megtanítania a léggömbtekerés minden apró fortélyára, ma pedig különös figyelemmel kíséri, ahogy ez a fiatalember egészen elképesztő szobrokat készít.

Zsolt hivatása szerelem.
"Bár már jó pár éve tekerek, egy percet sem
dolgoztam, hiszen olyat csinálhatok, amit imádok és élvezek!
A léggömb szabaddá tesz engem."
ÚJ megrendelési forma
Magyar feliratos termékek
Hamarosan érkezik
Újdonságok
Akciós termékek

Minősítéseink

Bisnode tanusitvany

'A' minősítésben jutalmazta a Balloon World-öt az Opten Kft.

Vásárlói vélemények

 

A munkatársak 200%-osan segítőkészek. Még nem fordult elő, hogy amit kerestem az ne lett volna, vagy ha mégis, akkor ne találtam volna valami helyettesítőt. Kielégítően nagy a választék.

 

Stetina-Váczi Judit
(Origo-V Bt.)

még több vélemény >>